U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Villaggio San Antonio

In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw besloten enkele Eindhovense avonturiers om op een stuk land in Noord-Italië wat huisjes te bouwen. Inmiddels is het vijftig jaar verder en staan er 11 huisjes op Villaggio San Antonio. Casa Paradiso is hier er eentje van.

De founders van Villaggio San AntonioDe founders van Villaggio San Antonio

Villaggio San Antonio bevindt zich aan de Westkant van het Idromeer tussen de dorpjes Anfo en Ponte Caffaro. Het terrein zelf heeft geen winkeltjes of horecagelegenheid.De meeste mensen bezoeken hiervoor de omliggende dorpjes die te bereiken zijn met de auto of (huur)bootje.

De elf huisjes delen samen de toegangsweg, de parkeerplekken en de kade. Casa Paradiso heeft daarnaast nog een eigen parkeerplek. Alle huisjes zijn privé-eigendom: iedereen heeft zijn eigen tuin en terras. 

In de zomer is er meestal een gezamenlijke broodjesdienst waar ieder vrijwillig aan kan meedoen: huisjes wisselen elkaar dan af bij het halen van brood in het dorp. In de zomer worden soms ook andere activiteiten gezamenlijk ondernomen: er wordt bijvoorbeeld naar de overkant van het meer gezwommen of écht Italiaans geluncht tussen de Italianen in Boniprati. Wie niet mee wil doen, doet niet mee. Het is tenslotte vakantie!

 

Casa Paradiso is het huis rechtsonderCasa Paradiso is het huis rechtsonder

Het Idromeer 

Het Idromeer ligt in de provincie Brescia en is ontstaan in de laatste ijstijd. Het ligt op 368 meter hoogte,  is 11 kilometer lang en is op het breedste punt 2 kilometer breed. De hoogte van het water kan variëren, maar het wordt snel diep. Let dus altijd goed op bij (jonge) kinderen!

Het bijzondere aan het meer is dat het meestal in de ochtend windstil is. Tegen de middag (rond 12.00/13.00 uur) komt de wind uit het zuiden en is het mogelijk te surfen of te zeilen.

  • Is de wind te vroeg? Dan hebben we waarschijnlijk harde wind.
  • Is de wind te laat? Dan hebben we weinig wind.
  • Komt de wind uit het noorden? Houdt dan rekening met (stevig) onweer.

 

Het klimaat

De seizoenen aan het Idromeer hebben elk hun eigen kenmerken die enigszins lijken op onze seizoenen. Echter: als de zon eenmaal schijnt, is het gelijk een stuk warmer dan in Nederland. In de algemeenheid geldt dat het in de zomer niet snel benauwd is. Het is meestal tussen de 25ºC en 30ºC.

In de winter sneeuwt het meestal hoog in de bergen. Skiën is dan mogelijk (een half uur rijden of meer, afhankelijk van het gekozen gebied). Soms ligt er ook sneeuw bij het huis (parkeren bovenaan de weg is dan wel aanbevolen). Het meer bevriest niet (dit schijnt in een ver verleden eenmaal gebeurd te zijn). 

In de lente en de herfst kan het prachtig weer zijn. Er zijn mensen die dan ook zwemmen.... Wij raden u eerder aan om in die seizoenen mooie steden te bezoeken of een wijnroute te volgen aan het Iseo-meer (Franciacorta) of Garda-meer (Lugana, Bardolino, Chiaretto). Of: om lekker te ontspannen op ons terras.

Natuurlijk kunnen wij geen garanties geven over het weer, maar of het nu regent of niet: er is altijd voldoende te doen!